Ledrarjeva hiša 21

Že pred stoletji je na tem mestu stala Ledrarjeva hiša (usnjarna, predelava kož), ki je bila pred leti žal podrta (zaradi širitve ceste). Današnja Ledrarjeva hiša sledi izročilu starega objekta, vendar s sodobnim stanovanjskim programom. Streha starega objekta je bila krita s skodlami, zato ima tudi novi objekt leseno kritino. Današnje frčade posnemajo odprtine v strehi za sušenje kož. Lesene „gange“ parafrazira vertikalni del lesene strehe oz. napušč. Le-ta v poletnih mesecih visokega sonca senči velike steklene površine bivalnih prostorov pritličja – s katerih se vedno odpira pogled proti Savi, Jelovici in Triglavu.
Poleg nosilne lepljene lesene konstrukcije in strehe iz macesnovih desk, je tudi zunanja toplotna izolacija iz lesno-vlaknenih plošč. Izolacija med stropniki je vpihljiva celuloza. Okenski okvirji so iz surovega lepljenega macesna, zgolj rahlo naoljeni. Notranje obloge, poleg mavčnih plošč in glinenih ometih na trstiki, so v naj reprezentativnejših prostorih objekta tudi velikoformatne smrekove lesene plošče ter smrekov opaž – oboje nežno belo oljeno, kot zaščita pred UV.

Les je bil eno izmed izhodišč arhitekturne zasnove. Poleg lesene konstrukcije je lesena celotna peta fasada (streha), ki je izrazito vidna, saj je primarni pogled na objekt iz srednjeveške Radovljica na objekt „od zgoraj“. V notranjosti objekta so različni lesovi uporabljani kot akcent; hrast na tleh, smreka na stenah, javor na notranjih vratih, macesen na vhodnih vratih, oknih in policah, …

Ena izmed prednosti gradnje v lesu je enostavnejše spreminjanja objekta. Nad dnevnim prostorom je dvovišinski prostor, ki se navezuje na plato v nadstropju. To dodaja kvaliteto obema prostoroma. V primeru, če bo tekom življenja objekta potrebno dvema otroškima sobama dodati tretjo, je možno dvovišinski prostor „zapreti“ in spremeniti v tretjo otroško sobo. Enostavno se „uvije“ lesena plošča. Ležišča in statika hiše sta pripravljeni. Prav tako slepa zanka talnega ogrevanja in elektro instalacije. Okenske odprtine so zasnova tako, da ima tudi nova soba kvalitetno naravno svetlobo – in celo najlepši pogled na Triglav v hiši.

  • naročnik: zasebni
  • izvedba: 2014
  • lokacija: Radovljica
  • površina: 236 m2
  • ekipa:
  • Maj Juvanec, u.d.i.a.
  • Damijan Gašparič, u.d.i.a. March
  • Uroš Jereb, u.d.i.a.
  • Boštjan Peršolja